Raahen Voima Oy on käynnistänyt uuden voimalaitoksen

SSAB:n ja EPV Energia Oy:n yhteisyritys Raahen Voima Oy on käynnistänyt uuden voimalaitoksensa. Investoinnin kokonaisarvo on noin 121 miljoonaa euroa. Uusi voimalaitos on sekä ympäristöystävällisempi että hyötysuhteeltaan aikaisempaa laitosta tehokkaampi.

_DSC5031.jpg

Käytännössä voimalaitoksen käynnistäminen tarkoittaa uuden kattilan ja turbogeneraattorin käynnistystä. Rakennustyöt aloitettiin 2014 kesällä. Koekäytöt ja testaukset on tehty kevään 2016 aikana, ja vapusta asti voimalaitos on ollut jo osa valtakunnan verkkoa.

”Hanke eteni suunnitelmien mukaan, vaikka haasteena läpi projektin on ollut käyvän laitoksen rinnalla toimiminen. Voimalaitoksen rakentaminen oli noin 280 henkilötyövuoden ponnistus, ja enimmillään työmaalla oli noin 300 henkeä työssä. Lisäksi hanke työllisti laajasti alueen suunnittelutoimistoja. Hankkeen kotimaisuusaste pysytteli hyvällä tasolla läpi projektin, lähes 70 prosentin asteella”, kertoo Raahen Voima Oy:n toimitusjohtaja Pekka Inkala.

Uudistetun voimalaitoksen käyttöönotolla korvataan vanhan voimalaitoksen teknisen käyttöikänsä päähän tulleet laitteet. Osa laitteistosta säilytetään varalaitteiksi ja osasta luovutaan kokonaan. Vanhan laitoksen kattila 4 jää vielä käyttöön.

Uusi voimalaitos tuottaa noin puolet SSAB Raahen-terästehtaan käyttämästä sähköstä. Suurin osa sähköstä tuotetaan tehtaan omista prosessikaasuista. Raahen tehtaan prosesseissa syntyvää lämpöä ja höyryä hyödynnetään sähköntuotannon lisäksi lämmitykseen tehdasalueella ja kaukolämpönä Raahen Energialle.

SSAB on pitkälle erikoistunut, maailmanlaajuisesti toimiva teräsyhtiö, jonka toimintaa ohjaavat läheiset suhteet asiakkaisiin. SSAB kehittää erikoislujia teräksiä ja tarjoaa palveluja, joilla saadaan aikaan suorituskykyisempiä ja kestävämpiä tuotteita. SSAB:n Ruotsissa, Suomessa ja Yhdysvalloissa sijaitsevien tuotantolaitosten vuosittainen terästuotantokapasiteetti on 8,8 miljoonaa tonnia.

EPV Energia on vuonna 1952 perustettu suomalainen sähkön ja lämmön tuotantoon erikoistunut energiayhtiö. Perustehtävänsä mukaan EPV hankkii omistajilleen sähköä kustannustehokkaasti. EPV keskittyy omistuksessaan olevien voimaosuuksien tehokkaaseen hallintaan ja pyrkii jatkuvasti parantamaan osakkailleen toimittamansa energian kilpailukykyä. Yhtiö hankkii noin 4,7 prosenttia kaikesta Suomessa vuoden aikana kulutettavasta sähköstä.

Lisätietoja: Pekka Inkala, toimitusjohtaja, Raahen Voima Oy, puh. 020 593 8096

Voimalaitoksen-valvomo.jpg